Kijken

Mindfulness of aandachtsbeoefening heeft drie aspecten: stoppen, kijken en handelen. In deze tip vertel ik iets over de tweede stap: kijken. In de vorige tip stond ik stil bij stoppen. In de volgende tip staan we stil bij handelen.

Als we onze aandacht willen oefenen kunnen we ons nog iets voorstellen bij stoppen, maar wat bedoelen we in godsnaam met kijken. Hoe doe je dat? En naar wat gaan we kijken?

Als je regelmatig oefent met aandacht te geven aan je ademhaling, ga je merken dat er soms momenten zijn waarin je je vredig en rustig voelt. Maar er zullen ook ogenblikken zijn van onrust en ergernis.

Meditatie is niet alleen maar rustig worden. Het betekent dat we stoppen en kijken (ervaren en voelen) naar wat er in elk moment zich aandient: onrust, gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties.

Tenkei Roshi, zenleraar, verwoordde het zo: “Een wild paard (onze denkende geest) tem je om het te kunnen berijden, niet om er een tamme ouwe knol van te maken.”

Laat ons nu terug even stoppen en oefenen!

We starten met bewust onze aandacht te brengen bij onze adem en te voelen hoe deze in en uit ons lichaam stroomt, zonder dat we er iets aan veranderen. Blijf bij je adem tot je merkt dat je afgeleid bent. Hoe reageer je op jezelf als je merkt dat je afgeleid bent? Ga nu na welk gevoel of welke gedachte hierbij opkomt. Blijf met je aandacht bij dat gevoel of die gedachte, zonder er iets aan te veranderen. Net zoals je met je adem deed. Denk er verder niet over na. Oordeel er ook niet over. Er is geen juiste of verkeerde manier. Volg wat er nu gebeurt gewoon met je aandacht.

Ik wens je veel oefenplezier!

Marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>