Bewust handelen

Mindfulness of aandachtsbeoefening heeft drie aspecten: stoppen, kijken en handelen. In deze tip beschrijf ik de laatste van de drie stappen: bewust handelen.

Graag stel ik jou nu de vraag: als je een handeling uitvoert, ben je jou er dan bewust van? Je bent aan het autorijden en voor dat je het beseft, ben je thuis. Waar zat je met je gedachten?

Is dit herkenbaar voor jou?

In een mindfulnesstraining leren we dat er twee manieren zijn van handelen: enerzijds reageren op automatische piloot en anderzijds een bewust antwoord geven op een gegeven situatie.

Vaak handelen wij volledig op automatische piloot. We hebben nog wat trek en lopen naar de kast en stoppen nog wat lekkers in onze mond.

Anderzijds kunnen we ook aandacht brengen bij het feit dat we nog zin hebben om nog wat in onze mond te stoppen. We brengen aandacht bij deze impuls en bij deze handeling. Als we dit doen, kan het gebeuren dat we wat ruimte creƫren om in deze situatie bewust een andere keuze te maken: er bijvoorbeeld bewust voor kiezen om ons te houden aan ons voornemen om minder te snoepen.

Deze impulsen opmerken en er dan een bewust antwoord op geven, kunnen we leren.

Daarom nodig ik je graag uit om met de volgende oefening te experimenteren. De volgende keer dat je een gedrag wil stellen dat je doet zonder nadenken, bijvoorbeeld krabben als het jeukt, merk dan de impuls op om deze handeling te stellen. Maar i.p.v. onmiddellijk te krabben ga je dit even uitstellen en kijken, onderzoeken wat er dan gebeurt. Het kan dan zijn dat de jeuk verdwijnt of dat hij juist nog sterker op de voorgrond komt. Op deze manier oefenen, telkens opnieuw en met vallen en opstaan, leert je ontzettend veel.

Ik wens je veel oefenplezier!

Marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>