Stoppen, kijken en handelen

Mindfulness of meditatie heeft drie aspecten: stoppen, kijken en handelen. In deze tip vertel ik iets over de eerste stap: stoppen. In de volgende tips komen de twee andere stappen aan bod.

Als je jezelf wil trainen in mindfulness, is stoppen vaak het moeilijkste moment. We worden zo sterk geleefd in ons dagelijks leven. We moeten nog dit doen en dat doen.

Probleem is, als je wacht tot je er tijd voor hebt …. dan kom je er waarschijnlijk nooit aan toe.

Je leert in een mindfulnesstrainnig dat stoppen een bewuste keuze is. Waarschijnlijk zal dan eerst je onrust zichtbaar worden. Maar er komt een tijd dat je stoppen gaat ervaren als een weldaad!

En je kan het heel eenvoudig houden. Je kan door de dag heen regelmatig stoppen door je aandacht naar je adem te brengen.

Er zijn heel wat signalen die je eraan kunnen herinneren om even te stoppen. Bijvoorbeeld er zijn computerprogramma ‘s die je regelmatig uitnodigen om even te stoppen. Of je kan de telefoon enkele keren laten rinkelen voordat je opneemt en even contact maken met je adem en dan verder doen.

Probeer de komende weken zelf je eigen manieren te bedenken om in de maalstroom van je leven momenten van stoppen in te bouwen.

Nu je dit gelezen hebt, wil ik je vragen om te stoppen en ‘ademruimte’ te maken door met je aandacht naar je adem te gaan. Je hoeft aan je ademhaling niets te veranderen. We gaan gewoon ervaren en voelen hoe onze adem nu in en uit ons lichaam stroomt. Doe dit enkele minuten.

Merk op hoe allerlei gedachten en gevoelens je aandacht opeisen en je van je ademhaling afleiden.

Als dit gebeurt, breng dan op een liefdevolle manier je aandacht terug naar je adem. Voor je denkende geest is dit mislukken, maar in werkelijkheid is dit een groeikans. Door telkens opnieuw je aandacht terug te brengen naar je adem train je je aandacht en train je jezelf in het maken van bewuste keuzes in je leven. Hierin ligt de power van een mindfulnesstraining!

Ik wens je veel oefenplezier!

Marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>