Kan jij goed neen zeggen?

no

Of anders gezegd: “Ken jij jouw grenzen?” Dit is een belangrijk thema in een mindfulnesstraining.

Een voorbeeld uit de praktijk.

Stel Wendy neemt zich voor om eens lekker te genieten van een boek. Maar haar man vraagt haar om een boodschap te doen. De kans is groot dat ze vanuit haar automatische piloot dit gaat doen. En nadien voelt ze zich slecht, want ze had zich zo verheugd om een boek te lezen.

Nu, zij zou op deze vraag van haar man ook anders kunnen reageren. Als An haar veel sterker bewust wordt van haar grenzen door er af en toe bij stil te staan en er daardoor meer vertrouwd mee te worden, groeit er een inzicht in de eigen grenzen en een zelf-vertrouwen dat haar toelaat om aan haar man haar grenzen duidelijk kenbaar te maken. En dan kan ze vanuit een eigen bewuste keuze beslissen of ze al of niet uit eigen beweging wil ingaan op de vraag van haar man en niet op automatische piloot.

In een mindfulnesstraining wordt dit thema aangesneden door enkele lichaams- of yoga-oefeningen te doen. Maar op een andere manier dan gebruikelijk. We proberen ons lichaam te accepteren zoals we het aantreffen in het heden van moment tot moment. We leren bewust ademend naar ons lichaam te luisteren en de boodschappen ervan te respecteren.

De enigste manier om te ontdekken wat je grenzen zijn is ze gedurende een langere tijd bewust te verkennen zowel lichamelijk als in het dagelijkse leven.

Op deze manier ga je ook leren inzien dat onze grenzen niet statisch zijn. En op die manier ook dat onze gedachten over wat je wel en niet kan ook niet statisch moeten zijn.

Dit kunnen we allemaal leren door naar ons eigen lichaam te luisteren.