Leven van moment tot moment

Als we leven op automatische piloot zitten wij met onze aandacht bij de toekomst. We zijn aan het piekeren over iets dat zou kunnen gebeuren of we zijn onze dag aan het plannen.
Of we zitten in het verleden, in een neerwaartse spiraal, van gedachte naar gedachte naar gedachte. We stellen ons telkens vragen zoals: “Wat is er fout gelopen?”, “Waarom gebeurt het bij mij en niet bij een ander?” enzovoort.

Is dit herkenbaar?

Eén van de belangrijkste inzichten die we leren in een mindfulnesstraining is dat er maar één moment is waarin we leven en dat is nu!

Dit heeft als gevolg dat als je dit inziet het heel belangrijk is dat je in dit moment aandacht geeft aan wat er aan lichamelijke sensaties, gedachten en gevoelens op je afkomen. Als je dit doet en beoefent, leer je met meer vrijheid omgaan met wat nu op je afkomt. Hierdoor leer je een bewuste keuze te maken over hoe je het volgende moment zal instappen. Dit maakt een wereld van verschil.

Een voorbeeld: iemand heeft last van angst voor een examen. Als hij leeft op automatische piloot lokt een examen angst uit en slaagt hij in paniek.

Als hij zijn aandacht traint, leert hij inzien dat we leven van moment tot moment. En dat wat wij in dit moment ervaren niet automatisch hoeft het volgende moment te beïnvloeden. We krijgen telkens opnieuw in elk nieuw moment de kans om een bewuste keuze te maken over hoe wij in dit moment gaan instappen.

Door mindfulness te beoefenen leren we inzien dat ons leven een aaneenschakeling is van momenten. Dit betekent dat je telkens opnieuw kan beginnen, dat je telkens opnieuw een kans krijgt om te groeien, om terug aan het stuur te komen zitten van je leven, om je eigen verantwoordelijkheid op te nemen.

En dit van moment tot moment…

Marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>