Hoe ga je om met heftige emoties?

Omgaan met heftige emoties is alles behalve gemakkelijk. Als we weten wat de oorzaak is van de emoties en we kunnen de oorzaak wegnemen of oplossen, dan moeten we niet twijfelen en de zaak oplossen. Dit is meestal niet zo eenvoudig. Zeker als we spreken over het verdriet bij het verlies van een dierbare. Dan is dit onoplosbaar.

In dit geval kunnen we proberen onze aandacht af te leiden van de emotie. We kunnen iemand opzoeken om samen iets prettigs te doen of onszelf eens verwennen. Maar er bestaan ook problematische manieren om onze aandacht af te leiden. Ik denk dan aan alcoholmisbruik, overmatig eten, drugsgebruik, allemaal manieren om de emotionele leegte op te vullen, maar op lange termijn zijn ze zeer schadelijk.

Uiteindelijk is er maar één zinvol alternatief om met deze heftige emoties om te gaan, namelijk ruimte maken voor dit verdriet. Dit is niet makkelijk, want onze samenleving laat het niet meer toe dat mensen nog rouwen om het verlies van een dierbare.

Hoe doen we dit nu concreet? Wel om als voorbeeld het verlies van mijn moeder te nemen. Eerst dien je je bewust te worden van je gedachten die gekoppeld zijn aan het verdriet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je geleerd hebt: ‘Ik moet sterk zijn en mag geen zwakte tonen.” Dit is dan een gedachte die in de weg staat om je aandacht te richten op het louter fysieke gevoel. Ik leerde de voorbije jaren luisteren naar mijn lichaam. Ik heb er nu bewust voor gekozen om naar het verdriet te luisteren in mijn lichaam. Want elke emotie is voelbaar in ons lichaam. Ik liet het verdriet, de tranen die kwamen, toe. Ik maakte het verdriet tot object van mijn aandacht. Ik creëerde er letterlijk ‘ademruimte’ voor. Bewust van mijn adem in mijn lichaam, ademde ik mee met de stroom van sensaties in mijn lichaam telkens opnieuw als het verdriet zich aandiende. Dit vraagt oefening en tijd. Maar emoties houden altijd ooit vanzelf op. Noch de diepste ellende noch de hoogste extase kan je vasthouden. Ooit houden ze vanzelf op.

Ik voel nog verdriet, maar veel meer dankbaarheid voor al het goede dat er is geweest en voor al de steun die we ontvangen hebben.

Wil je hier meer over leren? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan via mail: mindfulnesstrainingaarschot@telenet.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>